Uten tittel

Av Roald Kyllingstad (2010)

Om kunstverket

Roald Kyllingstad (født 1942 i Sandnes) er tegner, maler og billedkunstner. Han er spesielt kjent for pastellbilder i fotorealistisk stil, som dette bildet fra et parkeringshus. Kyllingstad er særlig interessert i hvordan lyset reflekteres i glass og overflater. Han representert i flere norske kunstmuseer, blant annet i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Roaldstad er utdannet ved reklamelinjen ved Stavanger Yrkesskole og Statens kunstakademi. Han har mottatt en rekke stipend, både fra private, kommune, fylke og stat. I 1967 debuterte Kyllingstad på Vestlandsutstillingen med et abstrakt maleri «Påske». Bildet ble innkjøpt av Nasjonalmuseet. Siden har han hatt en rekke separatutstillinger, blant annet i Kunstnerforbundet, Galleri Doblough, Sølvberget og Galleri Opdahl. I de første tiårene som kunstner malte Kyllingstad akvareller. Motivene var hentet fra urbane landskap, med fabrikkområder, ferjekaier og jernbaneanlegg. Som regel var bildene uten mennesker. Fra omkring 1980 gikk han over til å bruke pastellkritt. Motivene ble nå også hentet innendørs, i fra butikkvindu, parkeringshus og tomme kontorlokaler.

Bildene til Kyllingstad er ekstremt realistiske, med et overflod av detaljer. Inspirasjon er hentet fra Gerhard Richter og Richard Estes. Utgangspunktet er ofte et fotografi eller en collage av fotografi. Framstillingen henter elementer fra kubisme.

Kyllingstad har tegnet kommunevåpenet til Sola kommune, godkjent i statsråd 12. februar 1982.

I 2010 var Kyllingstad ONS-artist på utstillingen Offshore Northern Seas i Stavanger.[3]

Kunstneren er bosatt i Stavanger.

Roald Kyllingstad

Les mer...

Relaterte artikler