Hus forlatt

Av Snøfrid Hunsbedt Eiene (1999)

Om kunstverket

Helt uten sentimentalitet eller nostalgi formidler kunstneren Snøfrid Hunsbedt Eiene portretter av tid; Husenes tomme vinduer speiler landskapet utenfor som om tiden er frosset. Men papirflaten er ikke helt fylt. Det er som om minnet om disse husene og de som bodde begynner å bli vagt, viskes ut. Eiene bruker fotografi som forelegg for sine tegninger. Via dem bygger hun tegningenes særegne perspektiv. Kameraets vinkel og billedutsnittet skaper underlige proporsjoner: Husenes linjer blir en anelse forskjøvet, for kameralinsen justerer ikke fordreiningen av perspektivet slik det menneskelige blikket gjør.

Eienes tegninger er en slags doble portretter: De viser både til nået og til tidens forfall. Så handler det kanskje om et ønske om å holde tiden fast? For i framkallingen av minnene kommer noe annet til syne - vår egen sårbarhet i møte med livets forgjengelighet.

Snøfrid Hunsbedt Eiene (Stavanger, f.1942) er kjent både for sine nonfigurative malerier og trykk og sine hyperrealistiske tegninger. Hunsbedt Eiene er utdannet ved Kunstskolen i Rogaland og Vestlandets kunstakademi. Hun har stilt ut på en rekke gruppe- og soloutstillinger, har mottatt en rekke stipend og er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Stavanger kunstmuseum, Haugesund Billedgalleri m.fl.

Relaterte artikler