Vakre vene

Av Natasja Askelund (2007)

Om kunstverket

Natasja Askelunds Vakre vene viser en kvinne i helfigur. Hun har armene utstrakt og hodet bakover. Maleriet er holdt i fargene rosa, grønt og gult, med svarte konturer (omriss) rundt kvinneskikkelsen. De som kjenner eller har sett bilder av kunstneren, forstår at dette er et selvportrett.
Rundt seg har Askelund tegnet en sikksakk-bord, hjortehoder, flammer og sitt eget navn. Hun ligger på en måte «innskrevet» i sitt eget navn, i samme stilling som Leonardos «Den vitruviske mann». Personen har også form som et pentagram (en femkantet stjerne). Et pentagram er et gammelt, hellig, geometrisk tegn. I den kristne tradisjonen kan det vise til de fem sårene Jesus fikk, i det gamle Hellas kunne det stå for elementene jord, luft, ild, vann og det guddommelige.

Natasja Askelund (f. 1969) er utdannet ved Kunstskolen i Rogaland, Vestlandets kunstakademi og Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. Hun en engasjert kunstner som stadig bryter sine egne grenser. Gjennom årene har hun stadig utviklet nye motivkretser og måter å male på, som bryter med det billedspråket i de første maleriene. Askelund er også en ivrig debattant og mener at kunsten og kunstneren plikter å være ha tydelig stemme i samfunnsdebatten.

Relaterte artikler