Pay Back

Av Stefan Christiansen (2012)

Om kunstverket

Kunstprosjektet er en permanent skulptur/installasjon som er plassert i det minste av atriene ved biblioteket. Verket består av en stor kasse som rommer et stort maleri malt på en dobbelt buet flate som fyller tre av

veggene og taket i kassen. Den fjerde siden av kassen er åpen. Fra kassens indre og ut gjennom åpningen og ut i atriumsrommet velter en formasjon bestående av stein. På og mellom stein formasjonen finnes det små elementer laget i bronse. Kassen er rødorange og er konstruert med ulike sider slik at den fremstår som skjev eller vridd. Kassen er laget i plastkompositt. Maleriet er svart/hvitt og forestiller en dramatisk skyformasjon og er malt på en flate som er buet slik at det ikke er noen hjørner inne i kassen. Den runde buete formen/ billedflaten er laget i glassfiber som er preparert. Steinene er svart/mørk diabas og vil som helhet se ut som et steinras med grove og kantete steiner. Bronseelementene forestiller trær og røtter, et hus som gjennombores av et stort tre m.m. Bronseelementene er patinert svart for å inngå i en helhet med steinene.
Kassens størrelse er ca H 220cm x B 260cm x L 250cm. Steinene strekker seg ca 3m ut av kassen. Maleriet inne i kassen er belyst fra innsiden.

En containeraktig kasse synes droppet fra luften ned i atriet, kraften i nedslaget har fått flisene til å bli slått løs og kassen til å bli deformert. Kassens innhold har blitt slynget ut i atriumsrommet og likner på et steinras. Inne i kassen, bakenfor steinraset er det en eksplosjonsaktig røyksky, som kan minne om et vulkanutbrudd, eller et voldsomt stormsenter. Kan det tenkes at det ikke er nedslaget som har forårsaket raset, men kraftutblåsingen inne i kassen? (Kilde: https://www.stefanchristiansen.com/payback)

Stefan Christiansen (f. 1970) er utdannet ved Mølla kunstskole og Kunsthøgskolen i Bergen. Christiansen har laget flere utsmykninger og har deltatt på mange utstillinger.
I de senere arbeidene er Christiansen blitt mer og mer tydelig i sin kritikk av hvordan vi forbruker naturressursene. "Pay back" er typisk for hvordan Christiansen formidler denne kritikken kunstnerisk.

Relaterte artikler