Tysklandsreise 1977

Av Johan Knoff

Om kunstverket

I Johan Knoffs «Tysklandsreise 1977» ser vi biler på en motorvei, under en rekke av ni portretter av medlemmer i terrororganisasjonen Baader-Meinhof. Tittelen viser til oktober 1977, da Rote Arme Fraktion (Baader-Meinhof) bortførte den tyske arbeidsgiverpresidenten Hanns-Martin Schleyer. Samme måned ble et fly fra Palma til Frankfurt kapret av fire personer fra Folkefronten for Palestinas frigjøring. Ombord var 82 passasjerer og fem besetningsmedlemmer. Begge aksjonene hadde til hensikt å presse myndighetene til å løslate RAF-medlemmer fra fengsel. Kapringen slo feil, men tre av kaprerne, en mann fra sikkerhetsstyrken, kapteinen og en flyvertinne ble drept. Souhaila Andrawes, den eneste overlevende terroristen, forsvant og dukket opp i Norge i 1991. I 1994 ble hun oppsporet for så å bli utlevert til Tyskland. Andrawessonet fem år av fengselsstraffen på ti år for flykapring, frihetsberøvelse, utpressing, medvirkning til overlagt drap og drapsforsøk, og bor i dag i Oslo.
Tre av de fengslede RAF-medlemmene, Jan-Carl Raspe, Gudrun Ensslin og Andreas Baader, begikk selvmord 18. oktober. Dagen etter gjorde RAF kjent at de hadde henrettet den kidnappede Hanns-Martin Schleyer. Liket hans ble funnet samme dag i bagasjerommet i en forlatt bil.

Johan Knoff (f. 1935) har grunnfag i Kunsthistorie og klassisk arkeologi fra Universitetet i Oslo. Han har også studert ved Statens Kunstakademi og Kunstakademiet i København. Knoffs tidlige verk var preget av et kritisk samfunnssyn. I begynnelsen av 1970-årene ble han stadig mer opptatt av maleriet som uttrykksmedium. Etter reiser til Tyskland og USA i 1977-1978 vendte Knoff igjen tilbake til samfunnsengasjerte, figurative bilder etter en periode med andre uttrykk. Disse maleriene var ofte i stort format. Inspirasjonen kan ha vært hentet fra møtet med foto- og superrealismen i det internasjonale kunstlivet, i tillegg til kunstnerens egne snapshots og avisenes billedreportasjer. Konflikter, krig og fred er motiv han stadig vendte tilbake til i disse bildene, noe dette maleriet er et eksempel på.

Relaterte artikler