Variasjon i svart

Av Jens Erland

Om kunstverket

Jens Erland (f. 1945, Bryne) er kjent for eksperimentelle, keramiske arbeid. "Sirkelfat" er handlaget steingods og viser en mørk flate med innrissede, delvis overlappende sirkler av ulik diameter. Arbeidet er ikke datert, men er trolig laget mellom 2010 - 2018.

Tematisk er Erland er opptatt av overganger, interaksjon mellom lys og skygge, tid og livssykluser, i religiøs eller eksistensiell forstand. Konkret er det en rekke spenningsforhold som blir aktivert: fysisk mellom ulike materialer og ulike produksjonsformer, historisk mellom det som er funnet og det som er laget nå, formmessig mellom presisjon og tilfeldighet. (Kilde: Nina Malteruds tale til Jens Erlands utstilling SIRKEL i Skur 2, Stavanger, 02.10.2010)

Erland bor i Time kommune og har verksted og galleri sammen med Karen Erland i Hetlandsgata i Bryne. Han har deltatt i en rekke solo og gruppeutstillinger, har hatt store utsmykkingsoppdrag, er innkjøpt til ulike samlinger. Han fikk Stavanger aftenblads kulturpris i 2007 og Norske kunsthåndverkeres ærespris i 2017.

Relaterte artikler