Køen

Av Ole Karlsen (1974)

Om kunstverket

Dette trykket av Ole Karlsen er ett i en serie kalt "Junta-grafikk". K.s kunst er på mange måter samfunnsengasjert. Det er særlig det smertefulle, lidelsen som vold og diktatur fører med seg han forsøker å uttrykke i sine arbeider. Fabulerende figurasjoner trer som regel fram mot en nonfigurativ bakgrunn. Hans bruk av ornamenter bidrar til å gi bildene en særegen dynamikk og atmosfære, som danner ramme om hans figurasjoner. Fargebruken er rik og varm. Gjennom eksperimentering kommer K. fram til nye og overraskende resultater.

Karlsen (f. 1939) er utdannet ved reklamelinjen ved Stavanger tegneskole (ett-årig ) og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo under Chrix Dahl, Finn Faaborg og Kåre Wildhagen 1961-63. Han debuterte som grafiker på Høstutstillingen 1970. Chrix Dahl har hatt betydning for K.s utvikling, men det er lite i K.s arbeider som viser direkte påvirkning fra læreren. Derimot er K. tydelig inspirert av Rolf Nesch. Han arbeider hovedsakelig med metall- og materialtrykk. Hvert arbeid trykkes i ett eksemplar, men kan ha opp til 5 variasjoner over ett og samme tema. Kunstneren opererer med faste former som blir laget til en fortellende serie over et tema, f.eks. Elviras dager, Tre løfter: Frihet - likhet - brorskap, Junta-serien og Gode dager.

(Kilde: Wathne, Berit: Ole Karlsen i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 12. oktober 2021 fra https://nkl.snl.no/Ole_Karlsen)

Relaterte artikler