Uten tittel

Av Nordahl Eide (1972)

Om kunstverket

Maleriene til Nordahl Eide er preget av en nær tilknytning til fargeanalyse. Samspillet mellom form og farge og fargene i mellom er viktige bestanddeler. Motivet er ofte naivistisk, eventyraktig framstilt. Ifølge Eide selv har han lært lite av andres kunst, men mye av andre kunstnere.

Nordahl Eide (1911 - 2003) var født og oppvokst i Stavanger. Han studerte først ved Stavanger Tegneskole under Leif Søyland og Annelise Convad. Senere var han også elev ved Studieatelieret i Stavanger, med lærere Henry Imsland, Ellen Idén, Bengt Galaiuz og Thoralf Gjesdal.

Ved siden av virksomheten som kunstner arbeidet Eide alltid i andre jobber. Først var han sjømann i ti år i rederiet Peder Smedvig AS. Deretter var han en periode dekoratør ved Stavanger Flint. I midten av sekstitallet tok han etterutdanning og ble tegneassistent hos byarkitekten i Stavanger kommune. Malervirksomheten fortsatte han også etter at han ble pensjonist på slutten av syttitallet.

Eide debuterte på Vestlandsutstillingen i 1956. Siden hadde han en rekke utstillinger i kunstforeninger, blant annet i Stavanger, Bergen, Oslo og Esbjerg. Haugesund Billedgalleri og Rogaland Kunstmuseum har hver tre maleri av Eide. Rogaland Kunstmuseum eier de tre maleriene Holmane (1974), Varm morgendis i Roma (1979) og Gåsetrekket (1987). Eide foretok en rekke studieturer til utlandet, til Italia, Spania, Frankrike og England. I 1976 reiste han med støtte fra Stavanger kommunes kulturstipend også på studiereise i Norge. Rogaland Kunstmuseum stilte ut 34 maleri av Eide i en egen utstilling i 2003, rett før han døde - i en alder av 92 år. (Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Nordahl_Eide)

Relaterte artikler