Uten tittel

Av Ukjent (1948)

Om kunstverket

Denne vesle tegningen viser gamle hus i en by hvor større bygninger er i ferd med å overta. I det vesle huset i forgrunnen holder en skomaker til. At huset er gammelt vises på at det er utedo nede i kjelleren. Det er vanskelig å lese signaturen. Det kan stå både Hetland og Eikeland, og streken minner om begge. Men tegningen er datert 1948, tre år før Eikeland ble født. Det betyr at det trolig er Hetland som er kunstneren.

Audun Hetland (født 12. april 1920 i Bergen, død 8. januar 1998) var en norsk tegner, grafiker og bokillustratør. Han var særlig kjent for sine frodige karikaturer og muntre skisser av bergensk folkeliv og som avistegner i Bergens Tidende med virtuos strek og skarpøyd karakteriseringsevne.

Hetland utdannet seg ved BKHS fra 1935 til 1938. Han begynte å tegne i Bergens annonsebyrå i 1936. Fra 1940 ble han tegner i Bergens Aftenblad, fra 1945 frilanser som avistegner i Morgenavisen i Bergen, i Aftenposten fra 1948 og i Bergens Tidende fra 1953. Han lagde også illustrasjoner til et stort antall bøker, blant annet Vi skal nok bite fra oss (1961), Over streken (1963), Grasrota og andre kjendisar (1974) og Kampen for tilværelsen (1982). Han bidro dessuten med bokillustrasjoner til bøker av Herbjørn Sørebø og Jon Leirfall. Han arbeidet også som maler.

Audun Hetland ble innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet og Bergen Kunstmuseum. Mange av hans andre originalmalerier står i dag utstilt i Hetlandhallen ved Rekstensamlingene. (Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Audun_Hetland)

Ukjent

Les mer...

Relaterte artikler