Mountain of the Mind I

Av Marianne Heske

Om kunstverket

Bildet er det første i en serie digitaltrykk av Marianne Heske, kalt "Mountain of the Mind". Bildet er et såkalt digitaltrykk hvor motivenes utgangspunkt er videoopptak av landskaper. Bildet er ikke datert.

Marianne Heske (født 1946 i Ålesund) er en norsk billedkunstner. Hun bodde de første leveårene i Tafjord der faren var direktør ved kraftverket. Hennes verker har blant annet vært utstilt i kraftstasjonen Tafjord 1.

Heske er utdannet ved Bergen Kunsthåndverkskole 1967-1971, École Superieure des Beaux-Arts i Paris 1971-1975, Royal College of Art i London 1975-1976 og Jan Van Eyck Academie i Maastricht 1976-79. Siden 1973 har hun separatutstillinger bak seg i inn- og utland, blant annet i Cité internationale des Arts i Paris, Henie Onstad Kunstsenter, Bergen Kunstforening og Galleri F15 i Moss. I 1993 var hun festspillutstiller i Bergen.

Sitt internasjonale gjennombrudd fikk hun med såkalte computermalerier. Dette er malerier som har sitt utgangspunkt i videoopptak av landskaper. Opptakene blir så digitalisert, eller overført til datamaskin. Ut fra dette materialet lages enorme panoramabilder.

Heske har deltatt på utstillinger rundt om i hele verden, som i Paris, London, Brussel, Düsseldorf, Lisboa, São Paulo-biennalen i Brasil, og regnes blant annet som en pionér innen konseptkunst. Verket «Gjerdeløa» (1980) er kåret til et av Morgenbladets 12 viktigste kunstverk.

Installasjonen Prosjekt Gjerdeløa ble stilt ut på XI Biennale de Paris i 1980. I 2018 ble installasjonen kjøpt inn av Nicolai Tangen til sin samling og er tenkt utstilt i Kunstsilo i Kristiansand. Hun er representert med kunstverket Homage to Leo the Lion ved Kistefos-Museets skulpturpark.

Hun ble statsstipendiat fra 2004. Ved bekjentgjørelsen i 2003 ble det fremhevet at Heske med sine banebrytende bilder, installasjoner og prosjekter på tvers av teknikker og begreper hadde skapt oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Heske er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Norsk kulturråd, og en lang rekke store offentlige og private samlinger i mange land. Hun har undervist på kunstskoler i blant annet Norge, Canada og Tyskland. (Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Marianne_Heske)

Marianne Heske

Les mer...

Relaterte artikler