Om kunstverket
Verket består av en videoanimasjon som er montert tett på vindusflaten og vises på en stor LED-skjerm. Skjermen fordobles og integreres i rommet via en speilflate montert på motsatt side av rommet. I tillegg er det montert en stor speilflate på baksiden av videoskjermen, som speiler og innrammer himmelen utenfor og som kan sees på lang avstand. På denne måten tilføres stedet tre "videoer" som (1) fremviser animasjonsformens kontinuerlige bevegelser, (2) rommets egne bevegelser og interaksjon med verket, (3) som samtidig henviser til et større perspektiv utenfor skolens hverdag, ved å speile himmelens egne "videoer" gjennom dagen.
Animasjonsformen Linge Håland har jobbet med er en svevende kule som til en hver tid flyter ut av sin form og forvrenges, ved hjelp av en digitale vifte. Kulens overflate er trukket med ulike tekstiler og teksturer som henter inn, eller kontrasterer former, farger og andre "ekkoer" fra rommet. Overflatene kan ligne teglsteinene, etterligne vann, eller være helt slimete, som slimet barn og ungdommer fascineres av og viser frem i uttalelige youtubevideoer
- der de klemmer, drar og strekker i lignende materialer for å utforske hva som skjer visuelt, taktilt og lydmessig.
Videoanimasjonens bevegelser er organiske og beveges ved hjelp av digital vind og vifter som holder formen svevende, samtidig som tyngdekraft og magneter fra ulike sider, drar og strekker den ut av kuleformen. Animasjonen ble laget i et 3D-program der en virtuelt kan plassere inn det en ønsker av vifter, magneter, vind eller andre elementer som påvirker formene på samme måte som de ville blitt påvirket i et konkret, fysisk rom. Valg av videoanimasjon som medium, kom som resultat av befaring på stedet og rommets egenskaper, muligheter og begrensninger. En animasjon kan fremvise og forevige scenografier som i virkeligheten hadde krevd enorme støyende maskiner, budsjetter og utstyr på en enkel måte. Animasjonen sammen med speilene, beholder "magien" til ideen og lar den samtidig bli en del av rommets egen pågående scenografi.
Kunstkonsulent: Ole Martin Lund Bøe.
Historikk: Gautesete skole er en ungdomsskole som ligger i Hinna bydel i Stavanger. Den opprinnelige skolen ble bygget i 1995 og ligger i naturskjønne omgivelser på høyden mellom Gausel og Godeset. Skolen er pusset opp og ble ferdig i januar 2020.
Skolen har to innganger, og kunstkomiteen ønsket å invitere to kunstnere til å utføre hvert sitt verk på hver av dem. Kunsten skal ikke bare være et redskap for orientering i bygget, men stå som et selvstendig verk med egen verdi. Verkets funksjon på Gautesete skole skal være med på å vekke interesse og nysgjerrighet for visuell tenkning. Det skal utfordre de iboende visuelle preferansene vi alle har og bidra til undring og refleksjon. I tillegg skal også verkene estetisk løfte rommene og skolen som helhet og tilføre en estetisk og intellektuell dimensjon som ikke er der fra før (fra kunstplanen som ble utarbeidet for skolen).
Kunstkomiteen ble introdusert for seks kunstnere med god variasjon av kjønn, alder og tilhørighet til Stavanger. Disse var Silje Linge Haaland, Sandra Vaka Olsen, Steinar Haga, Kristensen, Erlend Grytbakk Wold, Aurora Sander (kunstnergruppe) og Tori Wrånes.
Kunstkomiteen ønsket å invitere Silje Linge Håland og Erlend Grytbakk Wold til direkte oppdrag.