Tivoli

Av Erlend Grytbakk Wold (2022)

Om kunstverket

Wold sine skulpturer har klare referanser til modernistisk møbeldesign og postminimalistisk skulptur. Skulpturene ser ut som møbler som prøver å være skulpturer, og spiller på modernismens avstand mellom rigid formalisme og subjektivitet.

Stedet hvor kunstverket er plassert er ved inngangen mot sør. Dette er et flott rom, det er smalt og har en stor takhøyde. Derfor var det naturlig å fokusere på å aktivere rommet i høyden. Wold har vært opptatt av å jobbe med et uttrykk som er givende å oppleve fra ulike synsvinkler. Verkene byr på noe om du ser de fra utsiden av glassfasaden, nedenifra, fra avstand, og tett på, slik som i trappeløpet og på broen.

Skulpturene henger fra taket og ned i rommet. De ligner på lamper. Lampeskjermer kan være komplekse former, og verkene leker med formene og hulrommene i disse velkjente formene. Prosjektet består av tre skulpturer, alle med et rammeverk utført i aluminiumsrør, med snøring i polyester strukket opp og flettet over metallet. Snøringen i polyester har forskjellige fluoriserende farger som «lyser» opp. Materialet neon ble oppfunnet på 1960-tallet, og har symbolisert en ide om det nye, unge og moderne, det framtidsrettede.

Skulpturene er inspirert av klassiske lampeskjermer, slik som Tivoli-lampen, og kunstnere som Constantin Brancusi og Ruth Asawa. I utformingen av dette prosjektet har Wold tatt utgangspunkt i en enkel rytme, og hver av skulpturene er en variasjon av den samme rytmen. Det er en lignende rytme i flettingen, og i mønstrene som flettingen i skulpturene danner. Verket er utformet med tanke på å være iøynefallende, det skal kreve oppmerksomhet og gjøre inngangspartiet til et tydelig sted med sin egen identitet

Kunstkonsulent: Ole Martin Lund Bøe.

Historikk: Gautesete skole er en ungdomsskole som ligger i Hinna bydel i Stavanger. Den opprinnelige skolen ble bygget i 1995 og ligger i naturskjønne omgivelser på høyden mellom Gausel og Godeset. Skolen er pusset opp og ble ferdig i januar 2020.

Skolen har to innganger, og kunstkomiteen ønsket å invitere to kunstnere til å utføre hvert sitt verk på hver av dem. Kunsten skal ikke bare være et redskap for orientering i bygget, men stå som et selvstendig verk med egen verdi. Verkets funksjon på Gautesete skole skal være med på å vekke interesse og nysgjerrighet for visuell tenkning. Det skal utfordre de iboende visuelle preferansene vi alle har og bidra til undring og refleksjon. I tillegg skal også verkene estetisk løfte rommene og skolen som helhet og tilføre en estetisk og intellektuell dimensjon som ikke er der fra før (fra kunstplanen som ble utarbeidet for skolen).

Kunstkomiteen ble introdusert for seks kunstnere med god variasjon av kjønn, alder og tilhørighet til Stavanger. Disse var Silje Linge Haaland, Sandra Vaka Olsen, Steinar Haga, Kristensen, Erlend Grytbakk Wold, Aurora Sander (kunstnergruppe) og Tori Wrånes.

Kunstkomiteen ønsket å invitere Silje Linge Håland og Erlend Grytbakk Wold til direkte oppdrag.

  • Kunstner:
  • Tittel: Tivoli
  • Kategori: Skulptur
  • År 2022
  • Materiale / medie: Aluminium
  • Beskrivelse teknikk/medie Rammeverk utført i aluminiumsrør, med snøring i polyester strukket opp og flettet over metallet.
  • Plassering Inngang mot sør

Relaterte artikler